Bezoek onze locatie
Keinsmerwiel 13, HHW
Openingstijden
ma - vrij: 8:15 - 21:00

Wat is dry needling?

Dry needling, is een behandelmethode die kan worden toegepast voor de behandeling van chronische pijn en myofasciale problemen; stijfheid en pijn in de spieren. Kenmerkend voor deze problematiek zijn ‘Triggerpoints’: drukgevoelige plaatsen in de spieren. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling is een behandelmethode van (Sport)masseurs, sporttherapeuten en de fysiotherapeut.

Met een naald je spierpijn te lijf

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energie’ in het lichaam.
Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.

Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘Triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Toepassing Dry needling therapie

Stijve spieren zoals KANS Klachten aan Arm, Nek, Schouder en RSI klachten, Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren, krampen, uitstralende pijn patronen, hielspoor, etc.

Wat is een Triggerpoint?

Een Triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand (referd pain) veroorzaakt. De sporttherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Klachten Triggerpoints

Pijn en of lokale stijfheid in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Hoe kunnen Triggerpoints ontstaan?

Acuut moment – bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
Chronisch – bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of KANS (RSI).
Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.
‘Slappe’ ligamenten in bijv enkels en/of knieën.
Psychologische factoren, zoals stress, depressie en of niet verwerkte emotionele factoren.
Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.
Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Wat doet de Sporttherapeut

De sporttherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna zoeken wij in de spieren, die mogelijk uw pijn veroorzaken, naar de “Triggerpoints”. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de sporttherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. Ook kan de sporttherapeut elders in een spier behandelen alwaar u geen directe pijn ervaart (referd pain).

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze triggerpoints (knop(en)) in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de sporttherapeut vaak meerdere spieren behandelen.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Na afloop veel water drinken en de aangedaane spier veel bewegen zal de stijfheid sneller doen verdwijnen.

Heeft u dry needling behandeling nodig in de omgeving van Alkmaar en Heerhugowaard? Neem dan contact met ons op.